Over Pjut

“Oh, zijn jullie van Winkels in Leeuwarden? Ik wilde net even naar de bakker lopen, willen jullie taart?” Pjut, de winkel waar Inge Adema haar baby- en kinderartikelen met eigen illustraties verkoopt, lijkt een reflectie van haar persoonlijkheid te zijn. Bezoek Pjut als je een keer een slechte dag hebt, want het is voor de gemiddelde mens onmogelijk de winkel te verlaten zonder een vertederde lach op zijn gezicht. Onder het genot van een stuk taart en een kop thee vertelt Inge over haar passie:

“Ik schilder alle afbeeldingen op mijn producten zelf. Ik heb voor docent tekenen gestudeerd, maar ik ben eigenlijk nooit toegekomen aan lesgeven. Toen er vraag naar mijn producten ontstond, maakte ik een visitekaartje en voor ik het wist had ik een eigen bedrijf!”

Ze is ondertussen al 18 jaar bezig met Pjut, waarvoor ze allerlei kinderkleding en -accessoires ontwerpt. Eerder stond ze alleen op woonbeurzen en leverde ze aan andere winkels, maar sinds april heeft ze eindelijk haar eigen zaak aan het Oldehoofsterkerkhof.

“Ik denk dat de winkel een goede zet is geweest. Als groothandel heb je helemaal geen contact met je klanten, dat miste ik. Er komen hier zoveel verschillende mensen. Soms zie je hier mannen die net vader zijn geworden, dat is geweldig. Zo’n man staat dan een half uur piepkleine shirtjes uit te zoeken voor zijn pasgeboren dochtertje, dan smelt je wel even hoor!” Bij Pjut vind je allerlei shirtjes, tassen, broekjes, servies en meer met Adema’s illustraties erop. Opvallend is het grote aantal voertuigen op haar kleding. “Dat vinden kinderen geweldig! Vroeger had ik alleen maar rode trekkers. Maar veel van de Friese kindjes die hier komen, hebben thuis een John Deere tractor. Die gingen natuurlijk niet akkoord met de ‘foute’ trekkers die ik had. Dus nu heb ik ze ook in het groen!”

Pjut dient nu als winkel en atelier, waar Inge haar schilderijen en illustraties maakt, maar bijvoorbeeld ook zelf kussens naait. Ook beschildert ze servies met de hand. “Ik ga straks de lijn ‘Queens of the kitchen’ uitbrengen. Dan beschilder ik oud servies met afbeeldingen van zelfbedachte koninginnen. Voor de kleding wil ik nog meer biologisch katoen gaan gebruiken dan ik nu al doe. Ook wil ik nog iets aan de naam Pjut toevoegen, ik wil straks ‘Pjut – Fries en vrolijk’ heten, dat bekt wat lekkerder!”

Tekst: IN2MEDIA, foto’s door Marouschka Huidekoper, IN2MEDIA